Operation Stella Polaris

Finländska underrättelsemän på väg över Bottniska viken.

Operation Stella Polaris var en hemlig finländsk underrättelseoperation i samband med slutet av Fortsättningskriget, med syfte att flytta utrustning och känsligt underrättelsematerial från Finland till Sverige så att verksamheten skulle kunna fortsätta i Sverige och materialet inte skulle hamna i Sovjetunionens händer. Operationen hade sin bas i den lilla fiskebyn Nämpnäs i Närpes, Österbotten, varifrån arkivet skeppades till svenska hamnar. Inom svenska försvaret var det chefen för hemliga underrättelsebyrån C-byrån som hade ansvar för operationen.

Operation Stella Polaris planerades under sommaren 1944, när det började bli uppenbart att Finland skulle förlora kriget, och det bedömdes att Sovjetunionen skulle kunna ockupera Finland. En av avsikterna från finländskt håll var att kunna etablera finländsk militär signalspaning på svensk mark åt en möjlig finländsk exilregering.

Det nystartade svenska Försvarets radioanstalt (FRA) fick under Operation Stella Polaris överta teknisk utrustning och sju arkivlådor ur det finländska materialet, vilket kom att bli en viktig grund för FRA:s verksamhet. Detta arkivmaterials original brändes 1960, efter ett irreguljärt ingripande av tidigare svenske armechefen Carl August Ehrensvärd.

Operationsledaren Reino Hallamaa sålde mikrofilmer av det finländska arkivmaterialet som tagits under operationen till flera länders underrättelseverksamheter.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search